Festival de Datini si Obiceiuri de Iarna

Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna “MARMATIA”

Last modified on 2014-12-11 19:36:22 GMT. 0 comments. Top.

Este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le gazduieste Sighetul, care isi propune a fi, conform celor afirmate la prima editie a Carnavalului si festivalului judetean de datini si obiceiuri de iarna din Maramures (27-28 decembrie 1969): “un prilej si o modaliate in acelasi timp de a imprima un sens si un continut nou unor datini si obiceiuri stravechi, de a valorifica si a prezenta tot ce are Maramuresul mai trainic si mai autentic in arta populara faurita de multe generatii ale acestor oameni minunati din nordul patriei noastre”. Acest deziderat s-a pastrat de-a lungul timpului, festivalul devenind “un obicei, un semn al locului, dovada a puterii de creatie si permanenta, dar si un semn al solidaritatii spirituale, a unitatii si continuitatii noastre pe intregul pamant romanesc” (programul editiei a XXX-a), reusind sa informeze publicul national si international asupra traditiilor, costumelor si obiceiurilor de iarna (colinde si jocuri cu masti) desfasurate de la Craciun si pana la Boboteaza.

Festivalul se realizeaza fara intrerupere din anul 1969, in preajma datei de 27 decembrie, cea din anul 2014 va fi cea de-a 46-a editie.

Pe langa reprezentantii satelor si ansamblurile folclorice maramuresene, la Sighet vin si iubitotri ai obiceiurilor stramosesti din alte regiuni ale tarii (Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia etc.). Chiar si formatii din strainatate au “jucat” pe strazile Sighetului, dintre care le-as aminti pe cele din Ucraina (Transcarpati).

Festivalul se desfasoara sub forma unui alai care are loc pe strazile orasului. Fiecare formatie (imbracata in portul popular specific zonei din care a venit) va prezenta un colind, un joc cu masti sau un obicei specific de iarna. Spre deliciul publicului dracii si personaje mascate, calaretii si carutele dau savoare evenimentului. Dupa epuizarea acestui moment, grupurile participante sustin un spectacol de gala, in care isi prezinta o parte din repertoriul propriu.

In perioada 5-28 decembrie, se organizeaza numeroase manifestari culturale: concursuri si concerte de colinde, expozitii de arta, sesiuni de comunicari etc.

In fiecare an organizatori ai acestor evenimente pe langa Primaria si Consiliul Local Sighetu-Marmatiei sunt: Consiliul Judetean Maramures, Casa de Cultura Sighetu-Marmatiei, Muzeul Maramuresului, Scoala de arta “Gheorghe Civu” si Clubul elevilor din Sighetu-Marmatiei si altii.

Daca acestea v-au starnit interesul si curioziatea, va invitam sa urmariti editia din acest an al alaiului (27 decembrie – Sighetu-Marmatiei) si in limita posibilitatilor si celelalte evenimente. Astfel stazile orasului vor musti, atat de privitori, cat si de de draci, calareti, copii si adulti imbracati in costume populare, care va vor impartasi un srop din marele suflet al taranului roman, prin intermediul datinilor si obiceiurilor de iarna.

A 46-a editie a Festivalului (27.12.2014)

Last modified on 2014-12-11 20:05:58 GMT. 0 comments. Top.

Si in acest an Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna “Marmatia” este integrat in seria de evenimente desfasurate sub egida “Decembrie in Maramures”. In aceasta perioada in Sighet desfasurandu-se numeroase manifestatii cultural-artistice cu specific hibernal.

In cele ce urmeaza va prezentam programul evenimentelor:

5 decembrie2014 – Parcul din centrul orasului
– Festivitate inaugurarii iluminatului ornamental pentru sarbatorile de iarna
– Intilnirea prescolarilor cu Mos Nicolae
– Recital de colinde la Pomul de Craciun, prezentat de elevii Scolii populare de arta “Gheorghe Chivu” si Ansamblul Mugurelul al Clubul Copiilor Sighet.
-Invitata de onoare Ancuta Anghel

11 decembrie2014 – Sala de expozitii a Centrului Cultural Sighet SALONUL DE IARNA
– Expozitie organizata de Cenaclul de pictura a Centrului Cultural

13 decembrie / ora 17:00 – Scena din Parcul central
– Iata vin colindaători ! – Spectacol prezentat de Ansamblul Mugurelul al Clubul Copiilor Sighet

15 decembrie / orele 11:00-13:00 – Scena din Parcul Central
– Florile dalbe – Colindatori de la Liceul tehnolgic MARMATIA si Scoala Gimnaziala Nr.10 Sighetul Marmatiei

16 decembrie / orele 11:00-13:00 – Scena din Parcul Central
– Hai, linu-i Leru-i Doamne! – Colindători de la Liceul tehnologic Forestier, “Scoala Gimnaziala George Coşbuc”

17 decembrie / orele 11:00-13:00 – Scena din Parcul Central
– Noi umblăm a colinda ! – Colindatori de la Liceul pedagogic REGELE FERDINAD si Scoala “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa”

18 decembrie / orele 11:00-13:00 – Scena din Parcul Central
– Datini si obiceiuri de iarna – Spectacol prezentat de grupurile de colindatori din gradinitele municipiului Sighetul Marmatie (Organizeaza: Inspectoratul Scolar al judetului Maramures, Clubul Copiilor Sighet)

19 decembrie / orele 12:00-13:00 – Sala de spectacole a Centrului Cultural si Scena din Parcul Central
– CUM E DATINA SRABUNA – Concurs de datini si obiceiuri de iarna (Organizeaza: Inspectoratul Scolar al judetului Maramures, Clubul Copiilor Sighet)

20 decembrie / orele 11:00-13:00 – Scena din Parcul Central
– Colindam Doamne, colind ! – Recital de colinde sustinut de solistii Ansamblului Mara al Centrului Cultural Sighetul Marmatiei: Ileana Matus, Patru Barlea, Maria si Petre Orza, Maria si Mihai Nemes, Mihai si Mihaita Chis, Grupul Morosanca

20 decembrie / ora 15:00 – Sala de spectacole a Centrului Cultural
– Concertul de colinde al corurilor bisericesti din zona Sighet (Organizeaza: Protopopiatul Ortodox Sighet si Centrul Cultural Sighet)

20 – 25 decembrie 
– Concerte de colinde în lacasurile de cult din oras

27 decembrie – Centrul municipiul Sighetul Marmaţiei
– FESTIVALUL DE DATINI SI OBICEIURI DE IARNA „MARMATIA 2014″ (Organizează: Consiliul Local Sighetul Marmatiei, Primaria municipiului, Centrul Cultural Sighet, Muzeul Maramuresului)
– ora 12:30 – Alaiul colindatorilor
– ora 14:00-21:00 – Spectacol de datini si obiceiuri de iarna
– ora 20:30 – Recital Nicolae Furdui Iancu si grupul instrumental Crai Nou
– ora 21:30 – Foc de artificii

28 decembrie / 10:00-18:00 – Muzeul Maramuresului
– Sesiune de referate pe teme de etnografie şi folclor (Organizeaza: Muzeul Maramuresului Sighetul Marmatiei)

sursa: Primaria Sighetul Marmatiei (www.primaria-sighet.ro)

afis Decembrie in Maramures 2014

A 43-a editie a Festivalului (27.12.2011)

Last modified on 2012-01-12 18:03:54 GMT. 0 comments. Top.

In cele ce urmeaza va prezentam cateva momente ale Alaiului care a avut  loc la Sighet in 27.12.2011.

A 42-a editie a Festivalului (27.12.2010)

Last modified on 2011-11-14 19:20:56 GMT. 0 comments. Top.

In cele ce urmeaza va prezentam cateva imagini realizate la alaiul ce a avut loc in data de 27.12.2010, cu ocazia desfasurarii celei de-a 42-a editii a Festivalului de Datini si Obiceiuri de Iarna “MARMATIA”.

A 39-a editie a Festivalului (27.12.2007)

Last modified on 2011-07-05 19:53:16 GMT. 0 comments. Top.

In cele ce urmeaza va prezentam cateva imagini realizate la alaiul ce a avut loc in data de 27.12.2007, cu ocazia desfasurarii celei de-a 39-a editii a Festivalului de Datini si Obiceiuri de Iarna “MARMATIA”.

2 Responses to Festival de Datini si Obiceiuri de Iarna

  1. Pingback: Festivaluri și sărbători românești | Călătorii imaginare

  2. Pingback: Sigheteanul » Festivalul de Datini si Obiceiuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image