Sectia de Stiinte ale Naturii

Expozitia de Stiintele Naturii

Last modified on 2011-07-05 19:44:06 GMT. 0 comments. Top.

Expozitia permanenta a  sectiei de Stiintele Naturii a Muzeului Maramuresului, datorita modului de organizare tematic si a cadrului arhitectural in care este amplasata (in sali boltite de la etajul fostei manastiri piariste – actualul sediu administrativ al institutiei), ar putea fi asemuita cu colectiile din perioada renascentista, intalnite sub numele de “Wunderkammer” sau “Kunstkammer” (cabinete de curiozitati), comparatie evident putin exagerata.

Pentru inceput prezentate publiculu in cadrul expozitiei sunt cateva exemplare de flori de mina, minerale si fosile, din cele peste 900 de piese pe care le poseda muzeul in colectile sale. Expozitia continua cu o serie de sali tematice, dispuse in anfilada, axate pe flora si fauna Depresiunii Maramuresului.

Desi flora este mai discret reprezentata in cadrul acestei expozitii, datorita spatiului redus de expunere, Sectia de Stiintele Naturii poseda cea mai bogata si valoroasa colectie (cel putin din Maramures), cu peste 16000 de file de ierbar, denumit „Herbarul Arthur Coman” (dupa cel care ani la rand a strabatut Maramuresul pentru a documenta flora reginii), precum si o colectie avand peste 1300 de plicuri cu diferite specii de ciuperci.

Fauna zonei este redata prin expunerea a unei bogate colectii cuprinzand specii de pasari (migratoare, rapitoare, ori exemplare comune, rare sau disparute), dintre acestea amintim remarcabilele exemplare de vrabii si randunele albinoase. Aici mai sunt prezentate reptile si alte vietati ce traiesc in mediul acvatic (impreuna cu o colectie de instrumente traditionale de pescuit), rozatoare, animale ierbivore si nu in ultimul rand carnivore.

Pentru finalul circuitului expozitional este pastrata impresionanta colectieie de trofee de vanatoare, garnisita cu arme si instalatii de capturare a vanatului.

Bibliografie: www.muzeulmaramuresului.ro

Adresa: Piata Libertatii, nr. 16, Sighetul Marmatiei
Orar: Luni-Vineri 9-16
Tel/Fax: (Muzeul Maramuresului Sighet – Piata Libertatii, nr. 16) +40/262/311521
E-mail: contact@muzeulmaramuresului.ro

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image