Sectia de Istorie-Arheologie

Expozitia de Istorie si Arheologie

Last modified on 2011-07-05 19:45:10 GMT. 0 comments. Top.

Colectiile  sectiei de Istorie si Arheologie a Muzeului Maramuresului sunt prezentate publicului interesat intr-un cadru incarcat si el de istorie, si anume minunatele sali boltite de la parterul fostei manastiri piariste (actualul sediu administrativ al institutiei). Expozitia are un caracter temporar cuprinzand: obiecte gasite de persoane private pe tot intinsul Maramuresului Istoric, informatii cu privire la siturile arheologice din zona, impreuna cu documente si imagini care marcheaza cele mai importante momente din istoria Sighetului si a Tarii Maramuresului a carui centru cultural, spiritula si economic a fost pana in 1948.

Expozitia este organizata in cinci sali dispuse in anfilada. Primele incaperi prezinta elemente din paleoliticul superior, mezolitic si neolitic sub forma de ilustratii si unelte de piatra descoperite in zona. Periada bronzului este reprezentata de cateva exponate din colectia de bronzuri a muzeului numarand peste 140 de piese (fiind una dintre cele mai reprezentative colectii din tara pentru epoca bronzului), provenind in marea lor majoritate din depozitele de bronzuri de la Valea Blidarului si Craciunesti.

Perioada medievala in Sighet si Maramures este prezentata in cea de-a treia sala, iar in cea de-a patra incapere Marea Unire si repercursiunile acesteia in perioada postbelica sunt subectele tratate.

Atractii desebite in aceste sali le constitue vitrina in care sunt prezentate armele capturate de la tatarii invinsi in batalia de la Borsa din 5 septembrie 1717 (arme albe, arme de foc, impreuna cu doua sabii si un junghier oriental) si diploma de breasla semanta de Imparatul Francis Iosif.

In ultima sala sunt amenajate expozitii dedicate Sighetului, realizate periodic cu ocazia aniversarilor datei de atestare documentara a orasului.

Bibliografie: www.muzeulmaramuresului.ro

Adresa: Piata Libertatii, nr. 16, Sighetul Marmatiei
Orar: Luni-Vineri 9-16
Tel/Fax: (Muzeul Maramuresului Sighet – Piata Libertatii, nr. 16) +40/262/311521
E-mail: contact@muzeulmaramuresului.ro

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image