Neogotic

Biserica Adormirea Maicii Domnului (rit ortodox)


Biserica Adormirea Maicii Domnului

Last modified on 2011-07-05 19:59:48 GMT. 0 comments. Top.

In 1871 se infiinteaza prima parohie greco-catolica romaneasca din Sighet, care la1892 dupa eforturi substantiale, reuseste sa ispraveasca prima biserica romaneasca de zidarie din oras. Tot de aceasta parohie se leaga si prima scoala romaneasca din Sighet, gazduita intr-o cladire modesta din curtea bisericii (vizibila si astazi).

Prin decretul 358 emis la 1 decembrie 1948, de Inaltul Prezidiu al Marii Adunari Nationale, s-a stabilit desfiinţarea Bisericii Romane Unite cu Roma si exproprierea tuturor bunurilor acestora catre Biserica Ortodoxa Romana, inclusiv impbilele parohiei din Sighet care vor ramane in proprietatea acesteia pana in prezent.

Din punct de vedere arhitectural aceasa cladire, riaidicata cu ajutorul unor mesteri italien, se incadreaza intr-o varianta timpurie a istoricismului si anume stilul neogotic. Biserica este de tip sala, cu altar poligonal orientat spre vest si cu un turn clopotnita in fatada principala (amplasat deasuprea intrarii).

O curiozitate a acestei biserici este turnul, realizat sub forma unui decroseu al naveii, care porneste de la nivelul solului cu un plan patrat (cu contraforti la colturi), iar de la jumatate acesta se transforma intr-un turn independent cu plan octogonal (inscris in partatul initial). Contrafortii la randul lor se transforma de la aceeasi cota, in cate o flesa de dimensiuni reduse, asemanatoare cu cea care se inalta peste acoperisul din zona altarului. Aceste trasformari de sectiune sugereaza aparitia unor modificari de proiect pe timpul lucrarilor de executie.

In partea de vest a turnului se realizeaza intrarea in biserica, printr-un portal in arc ogival, deasupra caruia este amplasata o fereastra circulara de mari dimensiuni, care ne aduce aminte de rozasele gotice. Si interiorul ne duce cu gandul la perioada medievala prin intermediul mobilierului, amvonului si al iconostasului realizate in stil neogotic.

Pictura murala interioara si cea a iconostasului au fost realizate de marele pictor maramuresean Traian Biltiu Dancus, impreuna cu Tasso Marchini. Aceste lucrari impreuna cu restul bisericii au fost supuse unor lucrari de restaurare incepand din anul 2003.

Bibliografie: Teofil Ivanciuc – Sighetul Marmatiei, ghid cultural-turistic, Editura Echim, Sighet 2007; http://www.bluemedia.hu

Adresa: str. Dragos Voda, nr. 3, Sighetul Marmatiei
Tel/Fax: (Parohia ortodoxa Sighet II, str. Dragos Voda nr.1) +40/262/311662

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image