Muzeul culturii evreiesti, Casa Muzeu “Elie Wiesel”

Muzeul Culturii Evreiesti din Maramures. Casa Memoriala Elie Wiesel

Last modified on 2011-07-05 19:40:46 GMT. 0 comments. Top.

Muzeul si casa memoriala sunt adapostite in cladirea in care Elie Wiesel si-a petrecut primii 15 ani din viata (cladire declarata monument istoric). Inaugurarea a avut loc in august 2002, in prezenta cunoscutul romancier, dramaturg, eseist si memorialist Elie Wisel si a presedintelui Romaniei de la acea data Ion Iliescu, impreuna cu numerosi oficiali locali si nationali. Tematicile  dupa care a fost organizat circuitul muzeal au dorit sa puna in evidenta personalitatea cunoscutului Elie Wiesel ca fiu al Sighetului, precum si o sinteza a prezentei comunitatii evreiesti in Sighet si in Maramures.

Sectiunea de memorialistica este organizata in primele incaperi din casa parinteasca a lui Elie Wiesel, in care s-a incercat reconstituituirea atmosferei unei locuinte tipice evreiesti, cu mobilier si obiecte decorative care au apartinut familiilor evreisti din Sighet. In aceste camere au fost presarate imagini cu cele mai importante evenimente din viata scriitorului si citate din cele mai valoroase lucrari ale sale.

In celelalte incaperi ale museului s-au amenjat expozitii care sa informeze publicul vizitator despre viata evreilor din maramureseni, inainte si de dupa Holocaust. Astfel salile muzeului ne prezinta numarul de evrei prezenti in localitatile din Maramures in principalele recensaminte din anul 1910 pana in 1992; deportarea evreilor din perioada aprilie-mai 1944 de catre autoritatile Hortyste; reintoarcerea evreilor care au supravietuit lagarelor de exterminare; viata cotidiana si viata religioasa a comunitatii evreiesti, ilustrate in poze, documente si obecte de cult sau laice.

Acest muzeu doreste sa serveasca si ca punct de informare, privind locurile in care se gasesc urme ale trecutului  comunitatii evreiesti din Maramures: sinagogi, case de rugaciune, cimitire si monumente comemorative.

Bibliografie: www.muzeulmaramuresrului.ro

Adresa: str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, Sighetul Marmatiei
Orar: Marti-Duminica 10-18
Tel/Fax: (Muzeul Maramuresului Sighet – Piata Libertatii, nr. 16) +40/262/311521
E-mail: contact@muzeulmaramuresului.ro

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

One Response to Muzeul culturii evreiesti, Casa Muzeu “Elie Wiesel”

  1. Dragos says:

    Bine ca i-ati facut acestui impostor muzeu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image