Baroc

Biserica Sfantul Carol Borromeo (rit romano-catolic)
Biserica Inaltarea Sfintei Cruci (rit ortodox-ucrainean)


Biserica Sfantul Carol Borromeo

Last modified on 2011-06-30 18:51:09 GMT. 0 comments. Top.

Dupa cedarea Transilvaniei Austriei de catre Imperiul Otoman (in 1699 prin pacea de la Karlowitz), religia catolica aflata in regres datorita Reformei, prezenta din 1542 in Principat, va icepe sa prinda puteri. Astfel din 1717 calugari catoloci apartinand ordinului minorit din Baia Marecare, vor veni periodic la Sighet, iar din 1730 calugarii piaristi in frunte cu Crisostom se stabilesc in oras si incep sa puna bazele unei comunitati catolice solide si sa construiasca un ansamblu format din: biserica Sf. Carol Borromeo, manastirea,  scoala confesionala, casa parohiala si casa canonicilor.

Dupa sase ani de misionariat acestia sfiintesc (in 28 martie 1736) piatra de temelie a biserici in centrul orasului, care va fi inchinata lui Sf. Carol Borromeo. Dupa  un inceput modest si dificil santierul se finalizeaza in 1783 prin sfiintirea bisericii (dupa o finantare subsatantiala a Imparatului Iosaf al II-lea).

Biserica este situata in frontul nordic al Pietei Libertatii. Desi in momentul constructiei aceasta a fost amplasata relativ central in acest front, prelungirea Palat Comitatens (prefectura comitatului), in jurul anului 1850, cu cladirea Finantelor, au determinat repozitionarea bisericii mai aproape de extremitatea vestica a pietei.

Marginita de la stanga la dreapta de cladirea fostei manastiri si repectiv a fostei scoli piariste (care actualmente adapostesc spatii administrative si expozitionale ale Muzeului Maramuresului), cladirea se inscrie in frontul continuu al Pietei Libertatii, pozitionare specifica arhitecturii urbane a periodei. Biserica este aliniata la frontul general al pietei, cu o usoara avansare fata de acesta, rezolvata prin racorduri circulare. Doar pilastrii care ritmeaza fatada, in plan vertical, prin impartirea acesteia in trei travei (una centrala cu intrerea pe sub turnul clopotnita si doua laterale) sunt mai avansati. In plan orziontal cornisa asezata la jumatatea distantei dintre soclu si cornisa turnului clopotnita, este decrosul cel mai proeminent, care pe latimea traveii centrale este dublata si de un arc butant.

Din punct de vedere arhitectural biserica este realizata in stil baroc, formata dintr-o singura nava, cu un turn clopotnita deasupra intrarii (bulbul turnului desi nu este cel initial, acesta fiind distrus in urma unui incendiu in 1872, pastreaza in tocmai forma originala). La interior biserica este de tip sala, cu altar semicircular si cor dreptunghiular. Ultimele doua avand o deschidere mai redusa, trecerea facandu-se printr-un arc de racord, in care este atasat pe partea stanga un amvon octogonal, iar pe partea dreapta mormantul incastrat in perete al comitelui Josephus Kassay (element unic in oras).

Boltirea absidei, a carui inaltime este mai redusa decat cea a navei, este realizata printr-o semicalota, cu doua penetratii corespunzaroare celor doua ferestre boltite ale absidei. Acestea sunt singurele ferestre vitralii din biserica si ii ilustreaza pe Sf. Elisabeta si Sf. Gheorghe. Vitraliile sunt realizate de o firma din Budapesta, ele reprezentand o donatie din partea a doua familii locale.

Altarul este de facutra neo-clasicista, cu fronton triunghiular decorat cu denticuli auriti, sprijinit pe doi pilastrii (patrati cu capitel floral si el aurit), care strajuiesc portretul lui Sf. Carol Borromeo, pictura realizata in 1862 de catre pictorul Jozsef Mezey.

Nava bisericii inchisa printr-o bolta a vela, impartita de trei arce dublou in maner de cos. Aceste arcuri sunt continuate in plan vertical de niste contraforti dubli (vizibili doar la interior), care impart si peretii navei in cate trei travei pe fiecare latura. In fiecare dintre aceste travei a fost amenajat cate un altar, dintre care in doua au fost asezate statui a lui Isus si respectiv a Fecioiarei Maria (fiecare asezate in cate o nisa), iar in rest fiind dispuse portrete ale lui Sf. Stefan, Sf. Vasile, Sf. Magdalena si a Sf. Elisabeta, realizate in 1887 de catre pictorul Karoly Jakobely (care in acelasi an a realizat si frescele boltii a vela din cor, a caror tema este Incoronarea Fecioarei Maria). Ca si in cazul altarului central decoratia celor laterale este de factura neo-calsicista, cu frontoane triunghiulare sprijinite pe coloane patrate cu capitel floral.

La interior deasupra intrarii se afla orga de tip Agnster (de dimensiuni reduse, dar suficienta necesitatilor bisericii), adapostita intr-un balcon pe plan curb si cu forme de olive descrise de balustri acestuia, elemente care potenteaza caracterul baroc al acestei bisericii.

Bibliografie: Teofil Ivanciuc – Sighetul Marmatiei, ghid cultural-turistic, Editura Echim, Sighet 2007; Robert Pal Zolopcsuk – Maramorossziget templomai,  http://www.bluemedia.hu

Adresa: str. Piata Libertatii, nr. 17, Sighetul Marmatiei
Tel/Fax: (Parohia romano-catolica Sighet – Piata Libertatii nr. 19) +40/262/311206

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci

Last modified on 2011-07-05 19:58:43 GMT. 0 comments. Top.

Biserica construita intre anii 1791-1807 este una din cele mai vechi lacase de cult de pe teritoriul municipiului si deservea credinciosii greco-catolici ucrainieni din Sighet si imprejurimi.

Prin decretul 358/1948 emis la 1 decembrie de Inaltul Prezidiu al Marii Adunari Nationale, s-a stabilit desfiinţarea Bisericii Romane Unite cu Roma, in consecinta si a Vicariatului Greco-Catolic Ucrainean din Romania (de care apartinea biserica din Sighet) si exproprierea tuturor bunurilor acestora catre Biserica Ortodoxa Romana. Astfel pentru credinciosii ucrainieni care au trecut la ortodoxie in 1948 s-a infiintat Vicariatul Ortodox Ucrainean din Romania cu sediul la Sighet. In acest context Biserica Inaltarea Sfintei Cruci din Sighet devine una de rit ortodox ucrainean.

Lacasul de cult este construit pe locul unei vechi biserici din lemn (stramutata de la Sacel). La amplasare s-a urmarint orientarea vestica a altarului si o pozitionarea izolata fata de fondul construit existent pentru a respecta canoanele bisericesti.

Din punct de vedere arhitectural biserica este realizata in stil baroc provincial tarziu cu influente neoclasiciste, formata dintr-o singura nava (biserica de tip sala), cu un altar semicircular si cu un turn clopotnita cu bulb (in care se pastreaza vechile clopote cu inscriptii in slavona), amplasat deasupra intrarii centrat pe fatada principala. Volumetria si planimetria lacasului este asemanatoare cu cea a bisericii Sf Carol Boromeul din Piata Libetratii, dar mai modesta ca dimensiune. Cele mai proeminente elemente neolcasice sunt cele doua frontoane triunghiulare puternic marcate in zona intrarii.

Vechea pictura murala a fost executata de sigheteanul Geza Kadar (reprezentant al scolii de pictura baimarene), care in urma adaptarilor la rit realizate in anii 1990-1997 a fost acoperita de fresce ale unor artisti din Lvov (condusi de Constantin Marocovici). Tot in urma lucrarilor din acesti ani vechiul iconostas a fost inlocuit cu unul nou. In acesta au fost incastrate mai multe moaste venerate de credinciosii ucraineni (bucati din Sfanta Cruce, din moastele Sf. Epicet si Astion etc.). Din vechile vitralii ale bisericii s-a pastrat  doar cea din latura de sud a altarului, care o reprezinta pe Fecioara Maria.

Bibliografie: Teofil Ivanciuc – Sighetul Marmatiei, ghid cultural-turistic, Editura Echim, Sighet 2007; Robert Pal Zolopcsuk – Maramorossziget templomai,  http://www.bluemedia.huhttp://ro.wikipedia.org

Ilustratii: gravuri realizate de Zolopcsuk Robert

Adresa: str. Bogdan Voda, nr. 5A, Sighetul Marmatiei
Tel/Fax: (Vicariatul ortodox ucrainean Sighet, str. Bogdan Voda, nr.12) +40/262/311879

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image