Casa Muzeu “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa”

Casa Muzeu “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa”

Last modified on 2011-07-05 19:42:47 GMT. 4 comments. Top.

Aceasta casa muzeu este adapostita in cladirea in care a functionat primul “muzeu al Maramuresului”, amenajat in propria casa de ilustrul om politic si de cultura maramuresean Ioan Mihalyi de Apsa.

La parterul casei memoriale este amenajata Galerie de Arta a Muzeului Maramuresului, a carui colectii provin in majoritate din donatii. Printre artistii care au lucrari expuse ii amintim pe pictorii Traian Biltiu Dancus si Gheorgeh Chivu, graficianul Vasile Kazar, sculptorul Ioan Bledea. Aici mai este expusa si impresionanta (ca dimensiuni si istorie) lucrare a sigheteanului Hollosy Simon – Cetatea Hustului (lucrare a fost furata in 1992, impreuna cu alte obiecte de valoare din cadrul muzeului si este vandut in Ungaria, de unde in 1994 este recuperata si expusa din nou in galeriile muzeului).

Incaperile de la etajul casei muzeu sunt impartite intre Expozitia de istorie si cultura locala (axata in special pe miscarea de emancipare a romanilor, culminand cu Marea Unire a Maramuresului cu Tara Mama) si Expozitia memoriala dedicata celui care a fost acad. dr. Ioan Mihalyi de Apsa.

Astfel aici ne sunt prezentate salonul in care putem vedea mobilier in stil Ludovic al XVI-lea, rococo, poze si tablouri ale familiei Mihaliy, urmat de camera de lucru a academicianului, pastrata in intregime cu biblioteca, tablourile de epoca, documentele in original, biroul de lucru si blazonul familiei nobiliare, iar ultima incapere este cea dedicataSofiei Mihalyi. Toate aceste incaperi au fost pastrate intacte si in spiritul vremii in care au fost amenajate, prin grija fostei curatoare a muzeului, regretata domnisoara Lucia Mihalyi (fiica cea mai mica a academicianului).

Bibliografie: www.muzeulmaramuresului.ro

Adresa: str. Dr. Ioan Mihalyi de Apsa, nr. 13, Sighetul Marmatiei
Orar: Luni-Vineri 10-18
Tel/Fax: (Muzeul Maramuresului Sighet – Piata Libertatii, nr. 16) +40/262/311521
E-mail: contact@muzeulmaramuresului.ro

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Ioan Mihalyi de Apsa (25.01.1844 – 12.10.1914)

Last modified on 2011-01-23 18:59:11 GMT. 0 comments. Top.

Acesta s-a nascut la 25 ianuarie 1844, in satul Apsa de Mijloc (azi in Ucraina) si a fost unul din cei patru fi ai lui Gavrila Mihalyi (deputat în Parlamentul de la Budapesta, iar dupa revolutia din 1848 Comisar regesc peste 13 comitate si un luptator inversunat pentru drepturile românilor din Maramures si Transilvania). Fratii acestuia au fost: Petru Mihalyi – deputat in Dieta de la Budapesta (unde ii reprezenta pe romani) si presedinte al Asociatiunii pentru Cultura Poporului Roman din Maramures; Iuliu Mihalyi – colonel si comandant al Garzii Imperiale la Curtea de la Viena; Victor Mihalyi de Apsa – mitropolit unit al Transilvaniei cu resedinta la Blaj (membru de onoare al Academiei Romane).

Ioan Mihalyi a urmat studiile gimnaziale si liceale la Sighet, Casovia (Slovacia) si la Pesta, iar apoi intre anii 1862-1866 a urmat facultatea de drept a Universitatii din Pesta, obtinand diploma de avocat.

A devenit membru corespondent al Academiei Regale Romane prin lucrarea sa “Diplomele Maramuresene din secolele al XIV-lea si al XV-lea” (publicata in 1900), fondator al “Asociatiunii pentru Cultura Poporului Roman din Maramures” (a carei sedinte se desfasurau in casa acestuia), fondatorul departamentului Sighet al ASTRE-i, luptator pentru drepturile limbii romane in comitat, primul doctor intre juristii maramureseni, colectionar de numismatica si de obiecte vechi (pe care le-a cules de la taranii din zona) si unul dintre finantatorii constructiei singurei biserici romanesti in Sighet (Biserica Adormirea Maicii Domnului).

In 1914 a pornit la fratele sau, Mitropolitul Victor Mihaliy, care locuia la Blaj pentru a-si adaposti sotia, cei 12 copii (patru baieti si opt fete). Ajuns la Gherla, cel care a fost distinsul om de cultura, Dr. Ioan Mihaliy de Apsa a decedat, in urma unei duble pneumonii, la 12 octombrie 1914, in etate de 70 de ani, dupa o lupta continua pentru cultura si limba poporului roman.

Surse documentare: www.muzeulmaramuresului.ro , ro.Wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image