Memorial Sighet

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Last modified on 2011-07-05 19:49:39 GMT. 0 comments. Top.

Inchisoarea din Sighet a fost construita in 1897, functionand ca inchisoare de drept comun pana in 1944, cand a devenit lagar sovietic. Din 1948 a devenit loc de detentie pentru tinerii intelectuali si pentru taranii maramureseni anchetati de Securitate. In anul 1950 a devenit “Inchisoarea ministrilor”, fiind incarcerati aici, intr-o singura noapte, peste 80 de demnitari (fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni), majoritatea lor nejudecati. In lunile care au urmat au fost adusi aici peste 50 de prelati (episcopi si preoti) greco-catolici si romano-catolici, precum si alti demnitari, arestati intre timp. Penitenciarul era camuflat sub titlul de “unitate de munca speciala”, fiind in realitate un lagar de exterminare pentru elitele tarii si in acelasi timp un loc sigur, de unde nu se putea fugi, frontiera cu Uniunea Sovietica fiind situata la mai putin de doi kilometri, iar paza fiind draconica. In 1955, dupa Conventia de la Geneva si intrarea in ONU a Romaniei comuniste (R.P.R), detinutii politici au fost dispersati, iar inchisoarea a devenit penitenciar pentru detinuti de drept comun. In 1977, a fost si aceasta dezafectata, iar cladirea – primind multe alte utilizari – s-a deteriorat.

In 1993, poeta Ana Blandiana a prezentatat Consiliului Europei un proiect de transformare a fostei inchisori intr-un Memorial al Victimelor Comunismului si al Rezistentei. In 1995, Consiliul Europei a luatMemorialul de la Sighet sub egida sa. Primele sali ale muzeului, precum si Spatiul de Reculegere si rugaciune, au fost inaugurate in iunie 1997, cand Memorialul a fost de altfel declarat “ansamblu de interes national” prin legea nr. 95. prin aceste distinctii este recunoscut cel mai important proiect dedicat de societatea civila reconstituirii si analizei trecutului communist, unic – dupa cum spun vizitatorii – in tarile est-europene.

Muzeul Memorial Sighet se doreste a fi o institutie vie, in permanenta schimbare. In fiecare an au fost amenajate, tematic si cronologic, cea mai mare parte din fostele celule ale inchisorii.

In cele trei nivele ale muzeului sunt prezentate teme si aspecte importante din istoria Romaniei de la 1945 pana la evenimentele din 1989.

Circuitului de vizitare al muzeului  incepe cu o sala de informare, de unde se patrunde in terifiantul celular, dispus pe trei nivele in jurul unui gol central. Aici va sunt prezentate la nivelul parterului: Alegerile din 1946, Celula in care a murit Iuliu Maniu, Distrugerea partidelor politice, Represiunea asupra bisericii, Securitatea intre 1948-1989, Colectivizarea, Monarhie versus comunism, Anul 1948 – Sovietizarea Romanie, o cronologie a tarilor din Europa de est (1945-1989).

La etajul I se afla celula de pedeapsa neagra – o ceula mica, fara ferestre, cu un lant in mijloc – “vara era un cuptor iar iarna un frigider, mancarea era redusa la minimum. nu se permitea nici un contact cu nimeni” (Ioan Ploscaru). Tot la acest nivel intalnim: Sala demnitarilor, Distrugerea Academiei Romane, Represiuni entice si religioase, Deportarea in Baragan, Anul 1956 – Miscari studentesti din Romania, Femei in inchisoare sau Viata intelectuala.

La etajul al II-lea gasim celula in care a murit Gheorghe I. Bratianu, Miscarile sociale din Valea Jiului si Brasov, “Epoca de Aur” sau comunismul kitsch, oponenti si dizidenti in deceniile ‘8 – ‘9, Sala demolarilor sau Lotul Visovan.

De asemenea exista doua expozitii permanente, dedicate celor doi reprezentanti de seama ai partidelor democratice – Iuliu Maniu si Gheorghe Bratianu, precum si o expozitie temporara Corneliu Coposu.

In curtile interioare putem contempla ansamblul statuar “Cortegiul sacrificatilor”, opera sculptorului Aurel Vlad, Spatiul de Reculegere si Rugaciune, realizat dupa proiectul arhitectului Radu Mihailescu, care are inscriptionat pe zidurile laterale peste 8000 de nume a celor decedati in inchisorile si lagarele de munca din perioada comunista.

La cimitirul de la marginea Sighetului, unde au fost aruncati in gropi anonime cateva zeci de morti din inchisoare (Cimitirul Saracilor), s-a imaginat un ansamblu peisager (conturul tarii decupat dintr-un anfitatru de conifere).

Intrucat, prin cele zece simpozioane tinute la Memorialul Sighet, temele perioadei comuniste au fost inventariate, cercetarea va continua prin organizarea de mese rotunde si seminarii de mai mica amploare, care vor aprofunda subiectele. Va continua, in acelasi timp, Scoala de Vara, la care 100 de elevi din Romania si Republica Moldova vor asculta prelegerile unor mari profesori din Romania si strainatate.

Bibliografie: www.memorialulsighet.ro

Adresa: str. Corneliu Coposu, nr. 4, Sighetul Marmatiei
Orar: Luni-Duminica 9:30-18:30
Tel/Fax: +40/262/319424
E-mail: muzeu@memorialsighet.ro

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Cimitirul Saracilor

Last modified on 2011-01-16 11:53:55 GMT. 0 comments. Top.

Una din componentele Memorialului este Cimitirul Saracilor, situat la 2,5 km , in afara orasului. Dupa cum spun legendele vremii, aici au fost ingropati in secret, noaptea, o buna parte a celor decedati in inchisoarea politica. Gropile n-au putut fi identificate, intre miile de morminte anterioare si ulterioare anilor ’50, astfel incat, pentru celebrarea sacrificiului acestor victime, a fost imaginat in 1999 un proiect peisagistic. Pe suprafata de 14.000 mp a cimitirului a fost desenat un contur al tarii. In exteriorul conturului au fost plantati puieti (in principal conifere). Prin crestere jnepenii, jepii, brazii si molizii vor deveni un amfiteatru vegetal, in interiorul caruia “tara” va ramane ca o poiana. Ideea este ca, în felul acesta, patria isi tine martirii in bratţe si ii plange prin generatiile repetate ale vegetatiei. De pe o belvedere care va fi amplasata pe un loc inatat, tocmai pe malul Tisei (care este frontiera actuala cu Ucraina), vizitatorii Memorialului vor putea vedea acest desen simbolic tot mai deslusit, pe masura ce natura va desavarsi proiectul.

In anul 2008 aceasta arhitectura peisagistica a fost intregita cu un altar de piatra, la care vor fi oficiate slujbele comemorative, dominata de o cruce masiva de clacar, decorata în stil bizantin, pe care sunt sculptate cuvintele Fericirii a Noua. Sub masa de altar au fost asezate urne cu pamant din cimitirele inchisorilor, locurile de executie, locurile unde odihnesc victime ale detentiei, deportarii, domiciliului obligatoriu. Acest ansamblu funerar este un cenotaf inchinat victimelor din toate inchisorile, lagarele si deportarile comuniste. El este strajuit de troita inchinata marilor barbati care si-au dat viata in inchisoarea Sighet, de cate o troita dedicata inaltilor prelatţi greco-catolici, respectiv taranilor victime ale colectivizarii, precum si de monumentul eroilor maramureseni. La sfintirea cenotafului, in 5 iunie 2008, au venit oameni din toate colturile tarii cu cate un pumn de pamant de pe mormantul unei victime sau din cimitire unde exista astfel de morminte, cunoscute sau necunoscute, sau din locuri unde au fost asasinati oameni, sau unde sunt gropi comune, depunand tarana simbolica la temelia altarului.

Sursa: www.memorialulsighet.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image