Muzeul Satului

Muzeul Satului Maramuresean

Last modified on 2011-06-07 19:26:14 GMT. 0 comments. Top.

Acest ansamblu de arhitectura si tehnica populara, inaugurat la 30 mai 1981, a fost rodul unei munci asidue de elaborare si colectionare a exponatelor, inceputa in 1972 prin formularea tematicii de organizare (care continua pana in ziua de azi prin achizitionarea de noi obiective),  este cel mai important obiectiv al complexului muzeal Muzeul Maramuresului, marturie fiind si inscrierea acestuia pe Lista Monumentelor Istorice, Ministerul Clturii si Cultelor – 2004, la nr. crt. 399, si avand codul LMI-2004 MM-II-a-B-04668.

In ansamblul sau, muzeul se constitue ca o rezervatie de monumente de arhitectura taraneasca,  care recreeaza un sat cu specific zonal, care a evoluat de la unul de tip rasfirat si risipit (prin “roirea” nucleelor initiale), la un de tip “aduant”. Selectionarea exponatelor s-a facut dupa criterii stiintifice, avand ca baza tipologia constructiilor, evolutia planului arhitectural si a sistemului constructiv. In privinta ultimului criteriu trebuie mentionat, ca in majoritate, constructiile sunt realizate exclusiv din lemn, predominand stejarul sau gorunul si bradul sau molidul, iar fundatiile sunt din piatra de cariera sau de rau.

Toate ulitele si potecile muzeului, fie ele drepte (principale) sau intortocheate, converg spre centrul emotional al asezarii: biserica. Aceasta este aseazata pe un promontoriu, care ii permite sa se ridice deasupara asezarii si sa o protejeze. Aceasta biserica de lemn este cea mai veche constructie din muzeu,  edificata in anul 1621 in satul Oncesti (ridicata din material lemnos, datat dendrocronologic intre anii 1572 si 1614, refolosit de la o biserica mai veche). In acelasi an 1621 este datata si pictura usilor imparatesti, iar pictura parietala de interior, ce reprezinta Ciuma calare cosind oamneii pentru a-si hrani calul, este datata in anul 1802.

Muzeul cuprinde peste 30 de gospodarii, dintre care unele mobilate complet cu piesele originale. Cele mai importante obiective sunt: Casa Bud, Casa Tivadar, Casa Cupcea, Casa Barcan, Casa Iura, toate datand din sec. XVI-XVII. Pe langa case reconstruite in cadrul muzeului, aici au mai fost relocate si anexele gospodaresti, impreuna cu instalatiile aferente acestora (grajduri, garduri, fantani, piue, razboaie de tesut, prese de ulei, carute), toate realizate din material lemnos.

Pentru a reconstitui fidel viata satului maramuresean, colectiile existente au fost completate in ultimii ani si cu  gospodarii ale minoritatilor. Asfel in muzeu au mai fost reconstruite: o locuinta ucraineana, una maghiara si doua case evreiesti (in interiorul uneia fiind amenajata o sinagoga sateasca).

Casele si gospodariile conservate, sunt grupate pe principalele subzone ale Maramuresului istoric: Cosau-Mara si Iza Inferioara pana la Stramtura, Iza Mijlocie, Viseu-Borsa, subzona Tisei si bazinul Ruscova.

Bibliografie: Mihai Dancus – Sighetul Marmatiei, Muzeul Etnografic al Maramuresului

Adresa: str. Doboies, Sighetul Marmatiei
Orar: Marti-Duminica 10-18
Tel/Fax: (Muzeul Maramuresului Sighet – Piata Libertatii, nr. 16) +40/262/311521
E-mail: contact@muzeulmaramuresului.ro

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image