Muzee

Muzeul Satului Maramuresean
Muzeul Etnografic al Maramuresului
Muzeul Culturii Evreiesti din Maramures. Casa Memoriala Elie Wiesel
Casa Muzeu “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa”
Sectia de Stiinte ale Naturii
Sectia de Istorie si Arheologie


Muzeul Satului Maramuresean

Last modified on 2011-06-07 19:26:14 GMT. 0 comments. Top.

Acest ansamblu de arhitectura si tehnica populara, inaugurat la 30 mai 1981, a fost rodul unei munci asidue de elaborare si colectionare a exponatelor, inceputa in 1972 prin formularea tematicii de organizare (care continua pana in ziua de azi prin achizitionarea de noi obiective),  este cel mai important obiectiv al complexului muzeal Muzeul Maramuresului, marturie fiind si inscrierea acestuia pe Lista Monumentelor Istorice, Ministerul Clturii si Cultelor – 2004, la nr. crt. 399, si avand codul LMI-2004 MM-II-a-B-04668.

In ansamblul sau, muzeul se constitue ca o rezervatie de monumente de arhitectura taraneasca,  care recreeaza un sat cu specific zonal, care a evoluat de la unul de tip rasfirat si risipit (prin “roirea” nucleelor initiale), la un de tip “aduant”. Selectionarea exponatelor s-a facut dupa criterii stiintifice, avand ca baza tipologia constructiilor, evolutia planului arhitectural si a sistemului constructiv. In privinta ultimului criteriu trebuie mentionat, ca in majoritate, constructiile sunt realizate exclusiv din lemn, predominand stejarul sau gorunul si bradul sau molidul, iar fundatiile sunt din piatra de cariera sau de rau.

Toate ulitele si potecile muzeului, fie ele drepte (principale) sau intortocheate, converg spre centrul emotional al asezarii: biserica. Aceasta este aseazata pe un promontoriu, care ii permite sa se ridice deasupara asezarii si sa o protejeze. Aceasta biserica de lemn este cea mai veche constructie din muzeu,  edificata in anul 1621 in satul Oncesti (ridicata din material lemnos, datat dendrocronologic intre anii 1572 si 1614, refolosit de la o biserica mai veche). In acelasi an 1621 este datata si pictura usilor imparatesti, iar pictura parietala de interior, ce reprezinta Ciuma calare cosind oamneii pentru a-si hrani calul, este datata in anul 1802.

Muzeul cuprinde peste 30 de gospodarii, dintre care unele mobilate complet cu piesele originale. Cele mai importante obiective sunt: Casa Bud, Casa Tivadar, Casa Cupcea, Casa Barcan, Casa Iura, toate datand din sec. XVI-XVII. Pe langa case reconstruite in cadrul muzeului, aici au mai fost relocate si anexele gospodaresti, impreuna cu instalatiile aferente acestora (grajduri, garduri, fantani, piue, razboaie de tesut, prese de ulei, carute), toate realizate din material lemnos.

Pentru a reconstitui fidel viata satului maramuresean, colectiile existente au fost completate in ultimii ani si cu  gospodarii ale minoritatilor. Asfel in muzeu au mai fost reconstruite: o locuinta ucraineana, una maghiara si doua case evreiesti (in interiorul uneia fiind amenajata o sinagoga sateasca).

Casele si gospodariile conservate, sunt grupate pe principalele subzone ale Maramuresului istoric: Cosau-Mara si Iza Inferioara pana la Stramtura, Iza Mijlocie, Viseu-Borsa, subzona Tisei si bazinul Ruscova.

Bibliografie: Mihai Dancus – Sighetul Marmatiei, Muzeul Etnografic al Maramuresului

Adresa: str. Doboies, Sighetul Marmatiei
Orar: Marti-Duminica 10-18
Tel/Fax: (Muzeul Maramuresului Sighet – Piata Libertatii, nr. 16) +40/262/311521
E-mail: contact@muzeulmaramuresului.ro

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Muzeul Etnografic al Maramuresului

Last modified on 2011-07-05 19:45:57 GMT. 0 comments. Top.

Muzeul isi deschide portile in 1926, la initiativa prof. Gheorghe Vornicu si a ASTREI, cu o colectie de obiecte etnografice care se pierde o data cu desfiintarea muzeului in 1940, datorita incorporarii Maramuresului (prin Dictatul de la Viena) Ungariei hortyste.

Muzeul incepe sa fie reorganizat din 1954, de catre Francisc Nistor, care formeaza si colectia de baza a muzeului actual. Prezenta colectie este definitivata si deschisa publicului in decembrie 1971.

Parterul muzeului adaposteste o expozitie de icoane pe lemn (sec. XIV – XVII) si sticla (centrul de la Nicula), sculpturi in lemn (recuperate de la vechile troite de hotar), precum si un punct de vanzare a obiectelor realizaate de mesterii populari din zona (covoare, costume populare, ceramica, icoane etc.) si publicatii ale muzeului. Recent s-a modernizat expozitia de masti a muzeului, astfel incat in holul parterului poate fi vizionata si aceasta.

Colectia de baza a muzeului este prezentata in salile de la etaj. Aceasta are un circuit de tip liniar cu salile expozitionale in anfilada. Exponatele sunt impartite pe sali dupa ocupatiile de baza primare: culesul din natura, vanatoarea, pescuitul, vanatoarea de albine (“barcuitul”); si ocupatiile principale agro-pastorale, adaugandu-se lucrul la padure (“butinaritul”) si plutaritul.

Astfel prima sala sunt inventariate tote obiectele care se gasesc intr-o stana: vase din lemn pentru mulsul oilor, pentru preparatul branzeturilor, linguri si linguroaie de diferite forme si marimi, cofe si barbinte, caramburi (pentru masuratul laptelui). In urmatoarea incapere sunt prezentate uneltele agricole: pluguri si grape de lemn, furci si greble, vase mari pentru pastratul semintelor, butoaie, o multitudine de pive cu pilug (pentru zdrobitul semintelor).

A treia sala este destinata  femeilor si anume uneltelor folosite de acestea in confectionatul textilelor: melita pentru canepa si in, pentru pieptanatul “fuiorului”, “hrebdinca (cu dintii metalici) si hrebanul (cu dintii de lemn), furci de tors, indreptoare si vartelnite, sucale si suveici, razboaie de tesut. Mobilierul taranesc specific regiunii, este tema celei de-a patra incaperi: scaune si lavite, leaganul de umar si cel cu picior, patul traditional, scaune cu spatar si scaune pentru copii, coltare, cuiere si cuierase.

Sala a cinecea (sala cu o arhitectura deosebita fata de restul incaperilor), ne prezinta cateva elemente de arhitectura populara, recuperate de la casele vechi care au fost demolate: ancadramente de usi si ferestre, stalpi de prispa, mestergrinzi si prichice de vatra, usi de sura si stalpi de fantana cu cumpana, fragmente de gard din nuiele impletite, zavoare de lemn, si stalpi de la renumitele porti maramuresene. Ttextile de interior ne sunt expuse in cea de-a sasea sala: stergare, fete de mase, sterguri de ruda, fete de perna, cergi si covoare. Urmatoarea sala este dedicata portul popular, bijuteriilor si podoabelor, dintre care expuse sunt: costume de copii si adulti, costume de mireasa,  zgardane, “zgarzi” scumpe, cununi de mireasa.

Penultima incapere este cea in care privirea privitorului este incantata de ceramica maramureseana: ceramica de Valea Izei, Sacel si ceramica de Vama, Baia Mare, Lapus. Circuitul muzeal se finalizeaza printr-o deosebita expozitie de masti si costumatii folosite in: jocul caprei, jocul ursului, drama liturgica a Viflaimului (mosi, draci, moartea, filozofi de la curtea lui Irod).

Bibliografie: Mihai Dancus – Sighetul Marmatiei, Muzeul Etnografic al Maramuresului

Adresa: Piata Libertatii, nr. 1, Sighetul Marmatiei
Orar: Marti-Duminica 10-18
Tel/Fax: (Muzeul Maramuresului Sighet – Piata Libertatii, nr. 16) +40/262/311521
E-mail: contact@muzeulmaramuresului.ro

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Muzeul Culturii Evreiesti din Maramures. Casa Memoriala Elie Wiesel

Last modified on 2011-07-05 19:40:46 GMT. 0 comments. Top.

Muzeul si casa memoriala sunt adapostite in cladirea in care Elie Wiesel si-a petrecut primii 15 ani din viata (cladire declarata monument istoric). Inaugurarea a avut loc in august 2002, in prezenta cunoscutul romancier, dramaturg, eseist si memorialist Elie Wisel si a presedintelui Romaniei de la acea data Ion Iliescu, impreuna cu numerosi oficiali locali si nationali. Tematicile  dupa care a fost organizat circuitul muzeal au dorit sa puna in evidenta personalitatea cunoscutului Elie Wiesel ca fiu al Sighetului, precum si o sinteza a prezentei comunitatii evreiesti in Sighet si in Maramures.

Sectiunea de memorialistica este organizata in primele incaperi din casa parinteasca a lui Elie Wiesel, in care s-a incercat reconstituituirea atmosferei unei locuinte tipice evreiesti, cu mobilier si obiecte decorative care au apartinut familiilor evreisti din Sighet. In aceste camere au fost presarate imagini cu cele mai importante evenimente din viata scriitorului si citate din cele mai valoroase lucrari ale sale.

In celelalte incaperi ale museului s-au amenjat expozitii care sa informeze publicul vizitator despre viata evreilor din maramureseni, inainte si de dupa Holocaust. Astfel salile muzeului ne prezinta numarul de evrei prezenti in localitatile din Maramures in principalele recensaminte din anul 1910 pana in 1992; deportarea evreilor din perioada aprilie-mai 1944 de catre autoritatile Hortyste; reintoarcerea evreilor care au supravietuit lagarelor de exterminare; viata cotidiana si viata religioasa a comunitatii evreiesti, ilustrate in poze, documente si obecte de cult sau laice.

Acest muzeu doreste sa serveasca si ca punct de informare, privind locurile in care se gasesc urme ale trecutului  comunitatii evreiesti din Maramures: sinagogi, case de rugaciune, cimitire si monumente comemorative.

Bibliografie: www.muzeulmaramuresrului.ro

Adresa: str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, Sighetul Marmatiei
Orar: Marti-Duminica 10-18
Tel/Fax: (Muzeul Maramuresului Sighet – Piata Libertatii, nr. 16) +40/262/311521
E-mail: contact@muzeulmaramuresului.ro

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

 

Casa Muzeu “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa”

Last modified on 2011-07-05 19:42:47 GMT. 4 comments. Top.

Aceasta casa muzeu este adapostita in cladirea in care a functionat primul “muzeu al Maramuresului”, amenajat in propria casa de ilustrul om politic si de cultura maramuresean Ioan Mihalyi de Apsa.

La parterul casei memoriale este amenajata Galerie de Arta a Muzeului Maramuresului, a carui colectii provin in majoritate din donatii. Printre artistii care au lucrari expuse ii amintim pe pictorii Traian Biltiu Dancus si Gheorgeh Chivu, graficianul Vasile Kazar, sculptorul Ioan Bledea. Aici mai este expusa si impresionanta (ca dimensiuni si istorie) lucrare a sigheteanului Hollosy Simon – Cetatea Hustului (lucrare a fost furata in 1992, impreuna cu alte obiecte de valoare din cadrul muzeului si este vandut in Ungaria, de unde in 1994 este recuperata si expusa din nou in galeriile muzeului).

Incaperile de la etajul casei muzeu sunt impartite intre Expozitia de istorie si cultura locala (axata in special pe miscarea de emancipare a romanilor, culminand cu Marea Unire a Maramuresului cu Tara Mama) si Expozitia memoriala dedicata celui care a fost acad. dr. Ioan Mihalyi de Apsa.

Astfel aici ne sunt prezentate salonul in care putem vedea mobilier in stil Ludovic al XVI-lea, rococo, poze si tablouri ale familiei Mihaliy, urmat de camera de lucru a academicianului, pastrata in intregime cu biblioteca, tablourile de epoca, documentele in original, biroul de lucru si blazonul familiei nobiliare, iar ultima incapere este cea dedicataSofiei Mihalyi. Toate aceste incaperi au fost pastrate intacte si in spiritul vremii in care au fost amenajate, prin grija fostei curatoare a muzeului, regretata domnisoara Lucia Mihalyi (fiica cea mai mica a academicianului).

Bibliografie: www.muzeulmaramuresului.ro

Adresa: str. Dr. Ioan Mihalyi de Apsa, nr. 13, Sighetul Marmatiei
Orar: Luni-Vineri 10-18
Tel/Fax: (Muzeul Maramuresului Sighet – Piata Libertatii, nr. 16) +40/262/311521
E-mail: contact@muzeulmaramuresului.ro

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

 

Expozitia de Stiintele Naturii

Last modified on 2011-07-05 19:44:06 GMT. 0 comments. Top.

Expozitia permanenta a  sectiei de Stiintele Naturii a Muzeului Maramuresului, datorita modului de organizare tematic si a cadrului arhitectural in care este amplasata (in sali boltite de la etajul fostei manastiri piariste – actualul sediu administrativ al institutiei), ar putea fi asemuita cu colectiile din perioada renascentista, intalnite sub numele de “Wunderkammer” sau “Kunstkammer” (cabinete de curiozitati), comparatie evident putin exagerata.

Pentru inceput prezentate publiculu in cadrul expozitiei sunt cateva exemplare de flori de mina, minerale si fosile, din cele peste 900 de piese pe care le poseda muzeul in colectile sale. Expozitia continua cu o serie de sali tematice, dispuse in anfilada, axate pe flora si fauna Depresiunii Maramuresului.

Desi flora este mai discret reprezentata in cadrul acestei expozitii, datorita spatiului redus de expunere, Sectia de Stiintele Naturii poseda cea mai bogata si valoroasa colectie (cel putin din Maramures), cu peste 16000 de file de ierbar, denumit „Herbarul Arthur Coman” (dupa cel care ani la rand a strabatut Maramuresul pentru a documenta flora reginii), precum si o colectie avand peste 1300 de plicuri cu diferite specii de ciuperci.

Fauna zonei este redata prin expunerea a unei bogate colectii cuprinzand specii de pasari (migratoare, rapitoare, ori exemplare comune, rare sau disparute), dintre acestea amintim remarcabilele exemplare de vrabii si randunele albinoase. Aici mai sunt prezentate reptile si alte vietati ce traiesc in mediul acvatic (impreuna cu o colectie de instrumente traditionale de pescuit), rozatoare, animale ierbivore si nu in ultimul rand carnivore.

Pentru finalul circuitului expozitional este pastrata impresionanta colectieie de trofee de vanatoare, garnisita cu arme si instalatii de capturare a vanatului.

Bibliografie: www.muzeulmaramuresului.ro

Adresa: Piata Libertatii, nr. 16, Sighetul Marmatiei
Orar: Luni-Vineri 9-16
Tel/Fax: (Muzeul Maramuresului Sighet – Piata Libertatii, nr. 16) +40/262/311521
E-mail: contact@muzeulmaramuresului.ro

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Expozitia de Istorie si Arheologie

Last modified on 2011-07-05 19:45:10 GMT. 0 comments. Top.

Colectiile  sectiei de Istorie si Arheologie a Muzeului Maramuresului sunt prezentate publicului interesat intr-un cadru incarcat si el de istorie, si anume minunatele sali boltite de la parterul fostei manastiri piariste (actualul sediu administrativ al institutiei). Expozitia are un caracter temporar cuprinzand: obiecte gasite de persoane private pe tot intinsul Maramuresului Istoric, informatii cu privire la siturile arheologice din zona, impreuna cu documente si imagini care marcheaza cele mai importante momente din istoria Sighetului si a Tarii Maramuresului a carui centru cultural, spiritula si economic a fost pana in 1948.

Expozitia este organizata in cinci sali dispuse in anfilada. Primele incaperi prezinta elemente din paleoliticul superior, mezolitic si neolitic sub forma de ilustratii si unelte de piatra descoperite in zona. Periada bronzului este reprezentata de cateva exponate din colectia de bronzuri a muzeului numarand peste 140 de piese (fiind una dintre cele mai reprezentative colectii din tara pentru epoca bronzului), provenind in marea lor majoritate din depozitele de bronzuri de la Valea Blidarului si Craciunesti.

Perioada medievala in Sighet si Maramures este prezentata in cea de-a treia sala, iar in cea de-a patra incapere Marea Unire si repercursiunile acesteia in perioada postbelica sunt subectele tratate.

Atractii desebite in aceste sali le constitue vitrina in care sunt prezentate armele capturate de la tatarii invinsi in batalia de la Borsa din 5 septembrie 1717 (arme albe, arme de foc, impreuna cu doua sabii si un junghier oriental) si diploma de breasla semanta de Imparatul Francis Iosif.

In ultima sala sunt amenajate expozitii dedicate Sighetului, realizate periodic cu ocazia aniversarilor datei de atestare documentara a orasului.

Bibliografie: www.muzeulmaramuresului.ro

Adresa: Piata Libertatii, nr. 16, Sighetul Marmatiei
Orar: Luni-Vineri 9-16
Tel/Fax: (Muzeul Maramuresului Sighet – Piata Libertatii, nr. 16) +40/262/311521
E-mail: contact@muzeulmaramuresului.ro

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image