Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic al Maramuresului

Last modified on 2011-07-05 19:45:57 GMT. 0 comments. Top.

Muzeul isi deschide portile in 1926, la initiativa prof. Gheorghe Vornicu si a ASTREI, cu o colectie de obiecte etnografice care se pierde o data cu desfiintarea muzeului in 1940, datorita incorporarii Maramuresului (prin Dictatul de la Viena) Ungariei hortyste.

Muzeul incepe sa fie reorganizat din 1954, de catre Francisc Nistor, care formeaza si colectia de baza a muzeului actual. Prezenta colectie este definitivata si deschisa publicului in decembrie 1971.

Parterul muzeului adaposteste o expozitie de icoane pe lemn (sec. XIV – XVII) si sticla (centrul de la Nicula), sculpturi in lemn (recuperate de la vechile troite de hotar), precum si un punct de vanzare a obiectelor realizaate de mesterii populari din zona (covoare, costume populare, ceramica, icoane etc.) si publicatii ale muzeului. Recent s-a modernizat expozitia de masti a muzeului, astfel incat in holul parterului poate fi vizionata si aceasta.

Colectia de baza a muzeului este prezentata in salile de la etaj. Aceasta are un circuit de tip liniar cu salile expozitionale in anfilada. Exponatele sunt impartite pe sali dupa ocupatiile de baza primare: culesul din natura, vanatoarea, pescuitul, vanatoarea de albine (“barcuitul”); si ocupatiile principale agro-pastorale, adaugandu-se lucrul la padure (“butinaritul”) si plutaritul.

Astfel prima sala sunt inventariate tote obiectele care se gasesc intr-o stana: vase din lemn pentru mulsul oilor, pentru preparatul branzeturilor, linguri si linguroaie de diferite forme si marimi, cofe si barbinte, caramburi (pentru masuratul laptelui). In urmatoarea incapere sunt prezentate uneltele agricole: pluguri si grape de lemn, furci si greble, vase mari pentru pastratul semintelor, butoaie, o multitudine de pive cu pilug (pentru zdrobitul semintelor).

A treia sala este destinata  femeilor si anume uneltelor folosite de acestea in confectionatul textilelor: melita pentru canepa si in, pentru pieptanatul “fuiorului”, “hrebdinca (cu dintii metalici) si hrebanul (cu dintii de lemn), furci de tors, indreptoare si vartelnite, sucale si suveici, razboaie de tesut. Mobilierul taranesc specific regiunii, este tema celei de-a patra incaperi: scaune si lavite, leaganul de umar si cel cu picior, patul traditional, scaune cu spatar si scaune pentru copii, coltare, cuiere si cuierase.

Sala a cinecea (sala cu o arhitectura deosebita fata de restul incaperilor), ne prezinta cateva elemente de arhitectura populara, recuperate de la casele vechi care au fost demolate: ancadramente de usi si ferestre, stalpi de prispa, mestergrinzi si prichice de vatra, usi de sura si stalpi de fantana cu cumpana, fragmente de gard din nuiele impletite, zavoare de lemn, si stalpi de la renumitele porti maramuresene. Ttextile de interior ne sunt expuse in cea de-a sasea sala: stergare, fete de mase, sterguri de ruda, fete de perna, cergi si covoare. Urmatoarea sala este dedicata portul popular, bijuteriilor si podoabelor, dintre care expuse sunt: costume de copii si adulti, costume de mireasa,  zgardane, “zgarzi” scumpe, cununi de mireasa.

Penultima incapere este cea in care privirea privitorului este incantata de ceramica maramureseana: ceramica de Valea Izei, Sacel si ceramica de Vama, Baia Mare, Lapus. Circuitul muzeal se finalizeaza printr-o deosebita expozitie de masti si costumatii folosite in: jocul caprei, jocul ursului, drama liturgica a Viflaimului (mosi, draci, moartea, filozofi de la curtea lui Irod).

Bibliografie: Mihai Dancus – Sighetul Marmatiei, Muzeul Etnografic al Maramuresului

Adresa: Piata Libertatii, nr. 1, Sighetul Marmatiei
Orar: Marti-Duminica 10-18
Tel/Fax: (Muzeul Maramuresului Sighet – Piata Libertatii, nr. 16) +40/262/311521
E-mail: contact@muzeulmaramuresului.ro

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image