Personalitati

Ioan Mihalyi de Apsa (25.01.1844 – 12.10.1914)

Last modified on 2011-01-23 18:59:11 GMT. 0 comments. Top.

Acesta s-a nascut la 25 ianuarie 1844, in satul Apsa de Mijloc (azi in Ucraina) si a fost unul din cei patru fi ai lui Gavrila Mihalyi (deputat în Parlamentul de la Budapesta, iar dupa revolutia din 1848 Comisar regesc peste 13 comitate si un luptator inversunat pentru drepturile românilor din Maramures si Transilvania). Fratii acestuia au fost: Petru Mihalyi – deputat in Dieta de la Budapesta (unde ii reprezenta pe romani) si presedinte al Asociatiunii pentru Cultura Poporului Roman din Maramures; Iuliu Mihalyi – colonel si comandant al Garzii Imperiale la Curtea de la Viena; Victor Mihalyi de Apsa – mitropolit unit al Transilvaniei cu resedinta la Blaj (membru de onoare al Academiei Romane).

Ioan Mihalyi a urmat studiile gimnaziale si liceale la Sighet, Casovia (Slovacia) si la Pesta, iar apoi intre anii 1862-1866 a urmat facultatea de drept a Universitatii din Pesta, obtinand diploma de avocat.

A devenit membru corespondent al Academiei Regale Romane prin lucrarea sa “Diplomele Maramuresene din secolele al XIV-lea si al XV-lea” (publicata in 1900), fondator al “Asociatiunii pentru Cultura Poporului Roman din Maramures” (a carei sedinte se desfasurau in casa acestuia), fondatorul departamentului Sighet al ASTRE-i, luptator pentru drepturile limbii romane in comitat, primul doctor intre juristii maramureseni, colectionar de numismatica si de obiecte vechi (pe care le-a cules de la taranii din zona) si unul dintre finantatorii constructiei singurei biserici romanesti in Sighet (Biserica Adormirea Maicii Domnului).

In 1914 a pornit la fratele sau, Mitropolitul Victor Mihaliy, care locuia la Blaj pentru a-si adaposti sotia, cei 12 copii (patru baieti si opt fete). Ajuns la Gherla, cel care a fost distinsul om de cultura, Dr. Ioan Mihaliy de Apsa a decedat, in urma unei duble pneumonii, la 12 octombrie 1914, in etate de 70 de ani, dupa o lupta continua pentru cultura si limba poporului roman.

Surse documentare: www.muzeulmaramuresului.ro , ro.Wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image