Gotic

Turnul clopotnita al Bisericii reformate


Turnul clopotnita al bisericii reformate

Last modified on 2011-07-05 19:54:59 GMT. 0 comments. Top.

Singura marturie a arhitecturii gotice in Sighet o reprezinta partea inferioara, respectiv primii 15 m,  a turnului clopotnita din latura de vest a actualei biserici reformate din localitate.

Perioada in care a fost realizat turnul cat si biserica de care apartinea nu este cunoscuta cu certitudine, existand mai multe variante vehiculate de-a lungul timpului. Printre acestea as aminti pe ce a acad. dr. Szilaghyi Istvan, care in 1864 a atribuit constructia bisericii anilor 1050-1150,  a altarului in jurul anului 1250, iar a sacristiei in preajma anului 1320. In teoriile acestuia se mai mentioneaza de existenta unui templu dacic peste care a fost ridicata aceasta biserica. Alexandru Filipascu sustine ca biserica ar fi fost ridicata de cavalerii teutoni, iar acad. Arnold Apolyi considera constructia ca avand elemente aparinand romanicului tarziu si elemente caracteristice goticului secolelor XIV-XV. Unii autori i-au atribuit primei constructii chiar si ritul ortodox. Toatea ceste elemente nefiind probate cu documente sau sapaturi arheologice (singurele sapaturi arheologice au fost realizate de Radu Popa in anii ’80, cand s-au gasit urme de ceramica din epoca Hallstatt si sec. XIII-XIV) raman la nivel de supozitii.

Existenta bisericii de secol XIV este sigura, marturie fiind mentiunea de “Ecclesiae de Zygeth” aparuta intr-un act din 1346 ce ne indica faptul ca la acea data exista deja un scaun vicarial catolic la Sighet, iar dupa ornamentele de piatra ale portalului si a ferestrei, pastrate pe turnul cloponita, biserica s-ar putea data in sec. al XIV-lea dupa arh. Aexandru Babos, sau respectiv 1350-1380 dupa dr. Radu Popa.

Biserica a fost ridicata in cinstea Sf. Emeric si avea un plan bazilical simplu, dispus dupa axa est-vest, cu trei nave fara transept, despartite de cate doi stalpi. In partea vestica, centrat pe fatada se dezvolta turnul clopotita, sub care se realiza si intrarea pricipala in biserica, in dreptul navei centrale, care in partea opusa se continua printr-un cor dreptunghiular (alungit) si o absida poligonala, cu contraforti la colturi. Navele bisericii au fost probabil boltite, dar in 1633 boltile au fost eliminate, iar navele au fost tavanite. Conform planului din 1864 biserica mai avea inca doua intrari pe latura de sud si nord (prin intermediul unor foisoare de lemn), precum si o sacristie in continuarea navei nordice. Acestea au fost probabil adaugate intr-o faza ulterioara.

Pe turnul vestic, singurul element pastrat din vechea biserica se mai pot observa: portalul de intrare, in arc ogival cu trei nervuri, cu crosete si frunzis, portal asemanatoar cu cel al bisericilor din Bagaciu (jud. Mures) si Atel (jud. Sibiu); o fereastra bifora deasupra intrarii, tot in arc frant; si o rozasa trilobata, deasupra ferestrei, cu decoratii gotie si ea. Toate aceste elemente sunt aliniate de-alungul axului central al turnului, pe fatada vestica, avand ancadramente sculptate din piatra (astazi acoperite cu o zugraveala alba).

Biserica a fost modificata si reconstruita de mai multe ori datorita actiunilor umane sau naturale sau doar noilor tendinte stilistice ale vremii. O interventie mai insemnata asupra cladirii au avut loc dupa ce orasul este atacat de trupele lui Stefan cel Mare, in 1468. Dupa anul 1556, cand biserica impreuna cu majoritatea credinciosilor din oras este preluata de calvini (ramanand pana in zilele noastrea in posesia acestora), cladirea sufera modificari de adaptare la rit. In 1668 acoperisul bisericii este smuls de un viscol. In urma ultimei invazii a tatarilor in maramures, biserica a avut de suferit deoarece aici erau ascunse bogatiile sighetenilor. Contrareforma si-a pus amprenta pe cladirea bisericii, credinciosii catolici atacand biserica in 1768. Cutremurul din 1844 a afectat serios biserica si orasul, dar in acelasi timp a lasat sa se zareasca sub zugraveala pictura murala care impodobea peretii, acoperita de calvini dupa ocuparea lacasului de cult.

Abia reconstruita biserica, dupa cutremur, un incendiu forte puternic va mistuita biserica si o mare parte din imprejurimi, in anul 1859. Stricaciunile aduse cladirii fiind foarte mari, se ia decizia de a se darama actuala biserica si de a construi una noua in locul acesteia. Cu ocazia daramarii peretilor bisericii au putut fi scoase la lumina in totalitate vechile fresce. Acestea prezintă scene din legenda Sfintei Ecaterina, a Sfântului Gheorghe, scene din Apocalipsa, iar alaturi de acestea se mai afla si o inscriptie: “Damianus cum amica sua formosa Maria pulchra sponsa incarnationis domini MCCCCLXXXV” (asemanatoare cu inscriptia din biserica din Dirjiu), care reprezinta o rara si pretioasa data 1485 referitoare la executia acestei picturi, iar caracterul profan al inscriptiei incadreaza fresca in stilul renascentist. Astazi frescele se mai pastraza, sub forma de copii in acuarela in Muzeul Academiei din Budapesta, realizate de pictorul Barabas Miklos (presupuse copii ale celor realizate de profesorul Szasz Jozsef in 1844), sau cele publicate de istoricul Romer Floris la 1874 (dupa observatiile si desenele realizate de acad. dr. Szilaghyi Istvan in 1859),  in monografia sa “Regi falkepek Magyarorszagon” / “Pictura murala veche din Ungaria” .

Bibliografie: Teofil Ivanciuc – Sighetul Marmatiei, ghid cultural-turistic, Editura Echim, Sighet 2007; Ioan J. Popescu – Prima dezbatere publică privind istoria artei din centrul Europei a avut ca subiect pictura murală a bisericii reformate din Sighetwww.sighet-online.ro; V. Vatasianu – Istoria artei feudale in Tarile Romane, Fundatia Culturala Romana, Cluj-Napoca 2001; Robert Pal Zolopcsuk – Maramorossziget templomaihttp://www.bluemedia.hu

Ilustratii: www.sighet-online.rowww.fotomaramures.rogravuri realizate de Zolopcsuk Robert

Adresa: str. Dr. Ioan Mihalyi de Apsa, nr. 14, Sighetul Marmatiei
Tel: (Parohia reformata Sighet – str. Dr. Ioan Mihaliy de Apsa, nr.31) +40/262/311924

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image