Arhitectura

Gotic
Baroc
Neogotic


Turnul clopotnita al bisericii reformate

Last modified on 2011-07-05 19:54:59 GMT. 0 comments. Top.

Singura marturie a arhitecturii gotice in Sighet o reprezinta partea inferioara, respectiv primii 15 m,  a turnului clopotnita din latura de vest a actualei biserici reformate din localitate.

Perioada in care a fost realizat turnul cat si biserica de care apartinea nu este cunoscuta cu certitudine, existand mai multe variante vehiculate de-a lungul timpului. Printre acestea as aminti pe ce a acad. dr. Szilaghyi Istvan, care in 1864 a atribuit constructia bisericii anilor 1050-1150,  a altarului in jurul anului 1250, iar a sacristiei in preajma anului 1320. In teoriile acestuia se mai mentioneaza de existenta unui templu dacic peste care a fost ridicata aceasta biserica. Alexandru Filipascu sustine ca biserica ar fi fost ridicata de cavalerii teutoni, iar acad. Arnold Apolyi considera constructia ca avand elemente aparinand romanicului tarziu si elemente caracteristice goticului secolelor XIV-XV. Unii autori i-au atribuit primei constructii chiar si ritul ortodox. Toatea ceste elemente nefiind probate cu documente sau sapaturi arheologice (singurele sapaturi arheologice au fost realizate de Radu Popa in anii ’80, cand s-au gasit urme de ceramica din epoca Hallstatt si sec. XIII-XIV) raman la nivel de supozitii.

Existenta bisericii de secol XIV este sigura, marturie fiind mentiunea de “Ecclesiae de Zygeth” aparuta intr-un act din 1346 ce ne indica faptul ca la acea data exista deja un scaun vicarial catolic la Sighet, iar dupa ornamentele de piatra ale portalului si a ferestrei, pastrate pe turnul cloponita, biserica s-ar putea data in sec. al XIV-lea dupa arh. Aexandru Babos, sau respectiv 1350-1380 dupa dr. Radu Popa.

Biserica a fost ridicata in cinstea Sf. Emeric si avea un plan bazilical simplu, dispus dupa axa est-vest, cu trei nave fara transept, despartite de cate doi stalpi. In partea vestica, centrat pe fatada se dezvolta turnul clopotita, sub care se realiza si intrarea pricipala in biserica, in dreptul navei centrale, care in partea opusa se continua printr-un cor dreptunghiular (alungit) si o absida poligonala, cu contraforti la colturi. Navele bisericii au fost probabil boltite, dar in 1633 boltile au fost eliminate, iar navele au fost tavanite. Conform planului din 1864 biserica mai avea inca doua intrari pe latura de sud si nord (prin intermediul unor foisoare de lemn), precum si o sacristie in continuarea navei nordice. Acestea au fost probabil adaugate intr-o faza ulterioara.

Pe turnul vestic, singurul element pastrat din vechea biserica se mai pot observa: portalul de intrare, in arc ogival cu trei nervuri, cu crosete si frunzis, portal asemanatoar cu cel al bisericilor din Bagaciu (jud. Mures) si Atel (jud. Sibiu); o fereastra bifora deasupra intrarii, tot in arc frant; si o rozasa trilobata, deasupra ferestrei, cu decoratii gotie si ea. Toate aceste elemente sunt aliniate de-alungul axului central al turnului, pe fatada vestica, avand ancadramente sculptate din piatra (astazi acoperite cu o zugraveala alba).

Biserica a fost modificata si reconstruita de mai multe ori datorita actiunilor umane sau naturale sau doar noilor tendinte stilistice ale vremii. O interventie mai insemnata asupra cladirii au avut loc dupa ce orasul este atacat de trupele lui Stefan cel Mare, in 1468. Dupa anul 1556, cand biserica impreuna cu majoritatea credinciosilor din oras este preluata de calvini (ramanand pana in zilele noastrea in posesia acestora), cladirea sufera modificari de adaptare la rit. In 1668 acoperisul bisericii este smuls de un viscol. In urma ultimei invazii a tatarilor in maramures, biserica a avut de suferit deoarece aici erau ascunse bogatiile sighetenilor. Contrareforma si-a pus amprenta pe cladirea bisericii, credinciosii catolici atacand biserica in 1768. Cutremurul din 1844 a afectat serios biserica si orasul, dar in acelasi timp a lasat sa se zareasca sub zugraveala pictura murala care impodobea peretii, acoperita de calvini dupa ocuparea lacasului de cult.

Abia reconstruita biserica, dupa cutremur, un incendiu forte puternic va mistuita biserica si o mare parte din imprejurimi, in anul 1859. Stricaciunile aduse cladirii fiind foarte mari, se ia decizia de a se darama actuala biserica si de a construi una noua in locul acesteia. Cu ocazia daramarii peretilor bisericii au putut fi scoase la lumina in totalitate vechile fresce. Acestea prezintă scene din legenda Sfintei Ecaterina, a Sfântului Gheorghe, scene din Apocalipsa, iar alaturi de acestea se mai afla si o inscriptie: “Damianus cum amica sua formosa Maria pulchra sponsa incarnationis domini MCCCCLXXXV” (asemanatoare cu inscriptia din biserica din Dirjiu), care reprezinta o rara si pretioasa data 1485 referitoare la executia acestei picturi, iar caracterul profan al inscriptiei incadreaza fresca in stilul renascentist. Astazi frescele se mai pastraza, sub forma de copii in acuarela in Muzeul Academiei din Budapesta, realizate de pictorul Barabas Miklos (presupuse copii ale celor realizate de profesorul Szasz Jozsef in 1844), sau cele publicate de istoricul Romer Floris la 1874 (dupa observatiile si desenele realizate de acad. dr. Szilaghyi Istvan in 1859),  in monografia sa “Regi falkepek Magyarorszagon” / “Pictura murala veche din Ungaria” .

Bibliografie: Teofil Ivanciuc – Sighetul Marmatiei, ghid cultural-turistic, Editura Echim, Sighet 2007; Ioan J. Popescu – Prima dezbatere publică privind istoria artei din centrul Europei a avut ca subiect pictura murală a bisericii reformate din Sighetwww.sighet-online.ro; V. Vatasianu – Istoria artei feudale in Tarile Romane, Fundatia Culturala Romana, Cluj-Napoca 2001; Robert Pal Zolopcsuk – Maramorossziget templomaihttp://www.bluemedia.hu

Ilustratii: www.sighet-online.rowww.fotomaramures.rogravuri realizate de Zolopcsuk Robert

Adresa: str. Dr. Ioan Mihalyi de Apsa, nr. 14, Sighetul Marmatiei
Tel: (Parohia reformata Sighet – str. Dr. Ioan Mihaliy de Apsa, nr.31) +40/262/311924

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Biserica Sfantul Carol Borromeo

Last modified on 2011-06-30 18:51:09 GMT. 0 comments. Top.

Dupa cedarea Transilvaniei Austriei de catre Imperiul Otoman (in 1699 prin pacea de la Karlowitz), religia catolica aflata in regres datorita Reformei, prezenta din 1542 in Principat, va icepe sa prinda puteri. Astfel din 1717 calugari catoloci apartinand ordinului minorit din Baia Marecare, vor veni periodic la Sighet, iar din 1730 calugarii piaristi in frunte cu Crisostom se stabilesc in oras si incep sa puna bazele unei comunitati catolice solide si sa construiasca un ansamblu format din: biserica Sf. Carol Borromeo, manastirea,  scoala confesionala, casa parohiala si casa canonicilor.

Dupa sase ani de misionariat acestia sfiintesc (in 28 martie 1736) piatra de temelie a biserici in centrul orasului, care va fi inchinata lui Sf. Carol Borromeo. Dupa  un inceput modest si dificil santierul se finalizeaza in 1783 prin sfiintirea bisericii (dupa o finantare subsatantiala a Imparatului Iosaf al II-lea).

Biserica este situata in frontul nordic al Pietei Libertatii. Desi in momentul constructiei aceasta a fost amplasata relativ central in acest front, prelungirea Palat Comitatens (prefectura comitatului), in jurul anului 1850, cu cladirea Finantelor, au determinat repozitionarea bisericii mai aproape de extremitatea vestica a pietei.

Marginita de la stanga la dreapta de cladirea fostei manastiri si repectiv a fostei scoli piariste (care actualmente adapostesc spatii administrative si expozitionale ale Muzeului Maramuresului), cladirea se inscrie in frontul continuu al Pietei Libertatii, pozitionare specifica arhitecturii urbane a periodei. Biserica este aliniata la frontul general al pietei, cu o usoara avansare fata de acesta, rezolvata prin racorduri circulare. Doar pilastrii care ritmeaza fatada, in plan vertical, prin impartirea acesteia in trei travei (una centrala cu intrerea pe sub turnul clopotnita si doua laterale) sunt mai avansati. In plan orziontal cornisa asezata la jumatatea distantei dintre soclu si cornisa turnului clopotnita, este decrosul cel mai proeminent, care pe latimea traveii centrale este dublata si de un arc butant.

Din punct de vedere arhitectural biserica este realizata in stil baroc, formata dintr-o singura nava, cu un turn clopotnita deasupra intrarii (bulbul turnului desi nu este cel initial, acesta fiind distrus in urma unui incendiu in 1872, pastreaza in tocmai forma originala). La interior biserica este de tip sala, cu altar semicircular si cor dreptunghiular. Ultimele doua avand o deschidere mai redusa, trecerea facandu-se printr-un arc de racord, in care este atasat pe partea stanga un amvon octogonal, iar pe partea dreapta mormantul incastrat in perete al comitelui Josephus Kassay (element unic in oras).

Boltirea absidei, a carui inaltime este mai redusa decat cea a navei, este realizata printr-o semicalota, cu doua penetratii corespunzaroare celor doua ferestre boltite ale absidei. Acestea sunt singurele ferestre vitralii din biserica si ii ilustreaza pe Sf. Elisabeta si Sf. Gheorghe. Vitraliile sunt realizate de o firma din Budapesta, ele reprezentand o donatie din partea a doua familii locale.

Altarul este de facutra neo-clasicista, cu fronton triunghiular decorat cu denticuli auriti, sprijinit pe doi pilastrii (patrati cu capitel floral si el aurit), care strajuiesc portretul lui Sf. Carol Borromeo, pictura realizata in 1862 de catre pictorul Jozsef Mezey.

Nava bisericii inchisa printr-o bolta a vela, impartita de trei arce dublou in maner de cos. Aceste arcuri sunt continuate in plan vertical de niste contraforti dubli (vizibili doar la interior), care impart si peretii navei in cate trei travei pe fiecare latura. In fiecare dintre aceste travei a fost amenajat cate un altar, dintre care in doua au fost asezate statui a lui Isus si respectiv a Fecioiarei Maria (fiecare asezate in cate o nisa), iar in rest fiind dispuse portrete ale lui Sf. Stefan, Sf. Vasile, Sf. Magdalena si a Sf. Elisabeta, realizate in 1887 de catre pictorul Karoly Jakobely (care in acelasi an a realizat si frescele boltii a vela din cor, a caror tema este Incoronarea Fecioarei Maria). Ca si in cazul altarului central decoratia celor laterale este de factura neo-calsicista, cu frontoane triunghiulare sprijinite pe coloane patrate cu capitel floral.

La interior deasupra intrarii se afla orga de tip Agnster (de dimensiuni reduse, dar suficienta necesitatilor bisericii), adapostita intr-un balcon pe plan curb si cu forme de olive descrise de balustri acestuia, elemente care potenteaza caracterul baroc al acestei bisericii.

Bibliografie: Teofil Ivanciuc – Sighetul Marmatiei, ghid cultural-turistic, Editura Echim, Sighet 2007; Robert Pal Zolopcsuk – Maramorossziget templomai,  http://www.bluemedia.hu

Adresa: str. Piata Libertatii, nr. 17, Sighetul Marmatiei
Tel/Fax: (Parohia romano-catolica Sighet – Piata Libertatii nr. 19) +40/262/311206

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci

Last modified on 2011-07-05 19:58:43 GMT. 0 comments. Top.

Biserica construita intre anii 1791-1807 este una din cele mai vechi lacase de cult de pe teritoriul municipiului si deservea credinciosii greco-catolici ucrainieni din Sighet si imprejurimi.

Prin decretul 358/1948 emis la 1 decembrie de Inaltul Prezidiu al Marii Adunari Nationale, s-a stabilit desfiinţarea Bisericii Romane Unite cu Roma, in consecinta si a Vicariatului Greco-Catolic Ucrainean din Romania (de care apartinea biserica din Sighet) si exproprierea tuturor bunurilor acestora catre Biserica Ortodoxa Romana. Astfel pentru credinciosii ucrainieni care au trecut la ortodoxie in 1948 s-a infiintat Vicariatul Ortodox Ucrainean din Romania cu sediul la Sighet. In acest context Biserica Inaltarea Sfintei Cruci din Sighet devine una de rit ortodox ucrainean.

Lacasul de cult este construit pe locul unei vechi biserici din lemn (stramutata de la Sacel). La amplasare s-a urmarint orientarea vestica a altarului si o pozitionarea izolata fata de fondul construit existent pentru a respecta canoanele bisericesti.

Din punct de vedere arhitectural biserica este realizata in stil baroc provincial tarziu cu influente neoclasiciste, formata dintr-o singura nava (biserica de tip sala), cu un altar semicircular si cu un turn clopotnita cu bulb (in care se pastreaza vechile clopote cu inscriptii in slavona), amplasat deasupra intrarii centrat pe fatada principala. Volumetria si planimetria lacasului este asemanatoare cu cea a bisericii Sf Carol Boromeul din Piata Libetratii, dar mai modesta ca dimensiune. Cele mai proeminente elemente neolcasice sunt cele doua frontoane triunghiulare puternic marcate in zona intrarii.

Vechea pictura murala a fost executata de sigheteanul Geza Kadar (reprezentant al scolii de pictura baimarene), care in urma adaptarilor la rit realizate in anii 1990-1997 a fost acoperita de fresce ale unor artisti din Lvov (condusi de Constantin Marocovici). Tot in urma lucrarilor din acesti ani vechiul iconostas a fost inlocuit cu unul nou. In acesta au fost incastrate mai multe moaste venerate de credinciosii ucraineni (bucati din Sfanta Cruce, din moastele Sf. Epicet si Astion etc.). Din vechile vitralii ale bisericii s-a pastrat  doar cea din latura de sud a altarului, care o reprezinta pe Fecioara Maria.

Bibliografie: Teofil Ivanciuc – Sighetul Marmatiei, ghid cultural-turistic, Editura Echim, Sighet 2007; Robert Pal Zolopcsuk – Maramorossziget templomai,  http://www.bluemedia.huhttp://ro.wikipedia.org

Ilustratii: gravuri realizate de Zolopcsuk Robert

Adresa: str. Bogdan Voda, nr. 5A, Sighetul Marmatiei
Tel/Fax: (Vicariatul ortodox ucrainean Sighet, str. Bogdan Voda, nr.12) +40/262/311879

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Last modified on 2011-07-05 19:59:48 GMT. 0 comments. Top.

In 1871 se infiinteaza prima parohie greco-catolica romaneasca din Sighet, care la1892 dupa eforturi substantiale, reuseste sa ispraveasca prima biserica romaneasca de zidarie din oras. Tot de aceasta parohie se leaga si prima scoala romaneasca din Sighet, gazduita intr-o cladire modesta din curtea bisericii (vizibila si astazi).

Prin decretul 358 emis la 1 decembrie 1948, de Inaltul Prezidiu al Marii Adunari Nationale, s-a stabilit desfiinţarea Bisericii Romane Unite cu Roma si exproprierea tuturor bunurilor acestora catre Biserica Ortodoxa Romana, inclusiv impbilele parohiei din Sighet care vor ramane in proprietatea acesteia pana in prezent.

Din punct de vedere arhitectural aceasa cladire, riaidicata cu ajutorul unor mesteri italien, se incadreaza intr-o varianta timpurie a istoricismului si anume stilul neogotic. Biserica este de tip sala, cu altar poligonal orientat spre vest si cu un turn clopotnita in fatada principala (amplasat deasuprea intrarii).

O curiozitate a acestei biserici este turnul, realizat sub forma unui decroseu al naveii, care porneste de la nivelul solului cu un plan patrat (cu contraforti la colturi), iar de la jumatate acesta se transforma intr-un turn independent cu plan octogonal (inscris in partatul initial). Contrafortii la randul lor se transforma de la aceeasi cota, in cate o flesa de dimensiuni reduse, asemanatoare cu cea care se inalta peste acoperisul din zona altarului. Aceste trasformari de sectiune sugereaza aparitia unor modificari de proiect pe timpul lucrarilor de executie.

In partea de vest a turnului se realizeaza intrarea in biserica, printr-un portal in arc ogival, deasupra caruia este amplasata o fereastra circulara de mari dimensiuni, care ne aduce aminte de rozasele gotice. Si interiorul ne duce cu gandul la perioada medievala prin intermediul mobilierului, amvonului si al iconostasului realizate in stil neogotic.

Pictura murala interioara si cea a iconostasului au fost realizate de marele pictor maramuresean Traian Biltiu Dancus, impreuna cu Tasso Marchini. Aceste lucrari impreuna cu restul bisericii au fost supuse unor lucrari de restaurare incepand din anul 2003.

Bibliografie: Teofil Ivanciuc – Sighetul Marmatiei, ghid cultural-turistic, Editura Echim, Sighet 2007; http://www.bluemedia.hu

Adresa: str. Dragos Voda, nr. 3, Sighetul Marmatiei
Tel/Fax: (Parohia ortodoxa Sighet II, str. Dragos Voda nr.1) +40/262/311662

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image