Biserica Inaltarea Sfintei Cruci

Biserica construita intre anii 1791-1807 este una din cele mai vechi lacase de cult de pe teritoriul municipiului si deservea credinciosii greco-catolici ucrainieni din Sighet si imprejurimi.

Prin decretul 358/1948 emis la 1 decembrie de Inaltul Prezidiu al Marii Adunari Nationale, s-a stabilit desfiinţarea Bisericii Romane Unite cu Roma, in consecinta si a Vicariatului Greco-Catolic Ucrainean din Romania (de care apartinea biserica din Sighet) si exproprierea tuturor bunurilor acestora catre Biserica Ortodoxa Romana. Astfel pentru credinciosii ucrainieni care au trecut la ortodoxie in 1948 s-a infiintat Vicariatul Ortodox Ucrainean din Romania cu sediul la Sighet. In acest context Biserica Inaltarea Sfintei Cruci din Sighet devine una de rit ortodox ucrainean.

Lacasul de cult este construit pe locul unei vechi biserici din lemn (stramutata de la Sacel). La amplasare s-a urmarint orientarea vestica a altarului si o pozitionarea izolata fata de fondul construit existent pentru a respecta canoanele bisericesti.

Din punct de vedere arhitectural biserica este realizata in stil baroc provincial tarziu cu influente neoclasiciste, formata dintr-o singura nava (biserica de tip sala), cu un altar semicircular si cu un turn clopotnita cu bulb (in care se pastreaza vechile clopote cu inscriptii in slavona), amplasat deasupra intrarii centrat pe fatada principala. Volumetria si planimetria lacasului este asemanatoare cu cea a bisericii Sf Carol Boromeul din Piata Libetratii, dar mai modesta ca dimensiune. Cele mai proeminente elemente neolcasice sunt cele doua frontoane triunghiulare puternic marcate in zona intrarii.

Vechea pictura murala a fost executata de sigheteanul Geza Kadar (reprezentant al scolii de pictura baimarene), care in urma adaptarilor la rit realizate in anii 1990-1997 a fost acoperita de fresce ale unor artisti din Lvov (condusi de Constantin Marocovici). Tot in urma lucrarilor din acesti ani vechiul iconostas a fost inlocuit cu unul nou. In acesta au fost incastrate mai multe moaste venerate de credinciosii ucraineni (bucati din Sfanta Cruce, din moastele Sf. Epicet si Astion etc.). Din vechile vitralii ale bisericii s-a pastrat  doar cea din latura de sud a altarului, care o reprezinta pe Fecioara Maria.

Bibliografie: Teofil Ivanciuc – Sighetul Marmatiei, ghid cultural-turistic, Editura Echim, Sighet 2007; Robert Pal Zolopcsuk – Maramorossziget templomai,  http://www.bluemedia.huhttp://ro.wikipedia.org

Ilustratii: gravuri realizate de Zolopcsuk Robert

Adresa: str. Bogdan Voda, nr. 5A, Sighetul Marmatiei
Tel/Fax: (Vicariatul ortodox ucrainean Sighet, str. Bogdan Voda, nr.12) +40/262/311879

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

This entry was posted in Arhitectura, Baroc, Biserici, Monumente and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image