Casa Muzeu “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa”

Aceasta casa muzeu este adapostita in cladirea in care a functionat primul “muzeu al Maramuresului”, amenajat in propria casa de ilustrul om politic si de cultura maramuresean Ioan Mihalyi de Apsa.

La parterul casei memoriale este amenajata Galerie de Arta a Muzeului Maramuresului, a carui colectii provin in majoritate din donatii. Printre artistii care au lucrari expuse ii amintim pe pictorii Traian Biltiu Dancus si Gheorgeh Chivu, graficianul Vasile Kazar, sculptorul Ioan Bledea. Aici mai este expusa si impresionanta (ca dimensiuni si istorie) lucrare a sigheteanului Hollosy Simon – Cetatea Hustului (lucrare a fost furata in 1992, impreuna cu alte obiecte de valoare din cadrul muzeului si este vandut in Ungaria, de unde in 1994 este recuperata si expusa din nou in galeriile muzeului).

Incaperile de la etajul casei muzeu sunt impartite intre Expozitia de istorie si cultura locala (axata in special pe miscarea de emancipare a romanilor, culminand cu Marea Unire a Maramuresului cu Tara Mama) si Expozitia memoriala dedicata celui care a fost acad. dr. Ioan Mihalyi de Apsa.

Astfel aici ne sunt prezentate salonul in care putem vedea mobilier in stil Ludovic al XVI-lea, rococo, poze si tablouri ale familiei Mihaliy, urmat de camera de lucru a academicianului, pastrata in intregime cu biblioteca, tablourile de epoca, documentele in original, biroul de lucru si blazonul familiei nobiliare, iar ultima incapere este cea dedicataSofiei Mihalyi. Toate aceste incaperi au fost pastrate intacte si in spiritul vremii in care au fost amenajate, prin grija fostei curatoare a muzeului, regretata domnisoara Lucia Mihalyi (fiica cea mai mica a academicianului).

Bibliografie: www.muzeulmaramuresului.ro

Adresa: str. Dr. Ioan Mihalyi de Apsa, nr. 13, Sighetul Marmatiei
Orar: Luni-Vineri 10-18
Tel/Fax: (Muzeul Maramuresului Sighet – Piata Libertatii, nr. 16) +40/262/311521
E-mail: contact@muzeulmaramuresului.ro

Harta este centrata pe obiectivul prezentat.
Pentru a viziona aceasta harta pe tot ecranul accesati acest link

This entry was posted in Istorie, Muzee and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Casa Muzeu “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa”

 1. Adriana Papadima Varela says:

  Foarte frumoasa prezentare! Multumesc.
  Adriana Papadima Varela, stranepoata dr. Ioan Mihalyi de Apsa

 2. Calin Pirlog says:

  Minunata descriere, insa lipsesc doua chestii:

  1) Cum se ajunge la acest obiectiv;
  2) Orarul de functionare.

  Ne puteti da si aceste detalii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image