Cimitirul Saracilor

Una din componentele Memorialului este Cimitirul Saracilor, situat la 2,5 km , in afara orasului. Dupa cum spun legendele vremii, aici au fost ingropati in secret, noaptea, o buna parte a celor decedati in inchisoarea politica. Gropile n-au putut fi identificate, intre miile de morminte anterioare si ulterioare anilor ’50, astfel incat, pentru celebrarea sacrificiului acestor victime, a fost imaginat in 1999 un proiect peisagistic. Pe suprafata de 14.000 mp a cimitirului a fost desenat un contur al tarii. In exteriorul conturului au fost plantati puieti (in principal conifere). Prin crestere jnepenii, jepii, brazii si molizii vor deveni un amfiteatru vegetal, in interiorul caruia “tara” va ramane ca o poiana. Ideea este ca, în felul acesta, patria isi tine martirii in bratţe si ii plange prin generatiile repetate ale vegetatiei. De pe o belvedere care va fi amplasata pe un loc inatat, tocmai pe malul Tisei (care este frontiera actuala cu Ucraina), vizitatorii Memorialului vor putea vedea acest desen simbolic tot mai deslusit, pe masura ce natura va desavarsi proiectul.

In anul 2008 aceasta arhitectura peisagistica a fost intregita cu un altar de piatra, la care vor fi oficiate slujbele comemorative, dominata de o cruce masiva de clacar, decorata în stil bizantin, pe care sunt sculptate cuvintele Fericirii a Noua. Sub masa de altar au fost asezate urne cu pamant din cimitirele inchisorilor, locurile de executie, locurile unde odihnesc victime ale detentiei, deportarii, domiciliului obligatoriu. Acest ansamblu funerar este un cenotaf inchinat victimelor din toate inchisorile, lagarele si deportarile comuniste. El este strajuit de troita inchinata marilor barbati care si-au dat viata in inchisoarea Sighet, de cate o troita dedicata inaltilor prelatţi greco-catolici, respectiv taranilor victime ale colectivizarii, precum si de monumentul eroilor maramureseni. La sfintirea cenotafului, in 5 iunie 2008, au venit oameni din toate colturile tarii cu cate un pumn de pamant de pe mormantul unei victime sau din cimitire unde exista astfel de morminte, cunoscute sau necunoscute, sau din locuri unde au fost asasinati oameni, sau unde sunt gropi comune, depunand tarana simbolica la temelia altarului.

Sursa: www.memorialulsighet.ro

This entry was posted in Cimitire, Memorial and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image